HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

 

Dersin Adı

Kodu

Yarıyılı

T+U

Kredisi

AKTS

Mukavemet II

0502403

Bahar

3+0

3

 

Ön Koşul Dersler

-

 

Dersin Dili

Türkçe

Dersin Türü

Zorunlu

Dersin Koordinatörü

Doç. Dr. Murat KISA 

Dersi Veren

Doç. Dr. Murat KISA

Dersin Yardımcıları

-

Dersin Amacı

Bu derste öğrencilere mukavemetin ileri konuları anlatılacak olup tasarım yapabilme becerileri geliştirilecektir.

Dersin Öğrenme Çıktıları

·İleri mukavemet konuları öğrenilir.

·Üç eksenli gerilme ve şekil değiştirme, kolonlar teorisi, burkulma, şekil değiştirme işi, kırılma ve akma kriterleri, enerji metotları; Castigliano teoremleri, eğik eğilme, prizmatik çubukların burulması ve burkulması ve yorulma konularının bilinmesi beklenir.

·Öğrencilerden verilen yükü taşıyacak şekilde boyut tespiti veya verilen boyuta göre taşınabilecek maksimum yükün bulunması gibi problemleri çözerken burkulmayı da göz önüne almaları beklenir.

·Öğrencilerin karşılaştıkları mühendislik problemlerini maksimum emniyet, minimum maliyet ve maksimum konfor ölçütlerini göz önüne alarak çözmeleri beklenir.

Dersin İçeriği

Üç eksenli gerilme ve şekil değiştirme; Asal gerilmeler, Mohr daire, denge denklemleri, gerilme- şekil değiştirme bağıntıları. Kolonlar teorisi; Kalın kolonlar, kesit çekirdeği, ince kolonlar, ince kolonların burkulması, Şekil değiştirme işi; Kırılma ve akma kriterleri, gerilme teorileri, şekil değiştirme teorileri, enerji kriterleri. Enerji metotları; Basit, burulma, kesme kuvveti şekil değiştirme teorileri, Maxwell ve Betti teoremleri, Castigliano teoremleri. Eğik eğilme; Asal atalet eksenleri, eşlenik eksenler. Prizmatik çubukların burulması ve burkulması. Yorulma

 

Haftalar

Konular

1

Üç eksenli gerilme ve şekil değiştirme, asal gerilmeler, Mohr dairesi, denge denklemleri, gerilme-şekil değiştirme bağıntıları.

2

Kolonlar teorisi, kalın kolonlar, kesit çekirdeği, ince kolonlar, ince kolonların burkulması.

3

Şekil değiştirme işi, kırılma ve akma kriterleri.

4

Gerilme teorileri.

5

Genel Uygulama.

6

Şekil değiştirme teorileri, enerji kriterleri.

7

Enerji metotları, basit, burulma, kesme kuvveti şekil değiştirme enerjileri.

8

Ara sınav.

9

Maxwell ve Betti teoremleri, Castigliano teoremleri.

10

Genel Uygulama.

11

Eğik eğilme, asal atalet eksenleri, eşlenik eksenler.

12

Prizmatik çubukların burulması ve burkulması.

13

Yorulma.

14

Genel tekrar ve önemli uygulama örneklerinin gözden geçirilmesi.

 

Genel Yeterlilikler

İleri mukavemet konularını bilmek, üç eksenli gerilme ve şekil değiştirme, kolonlar teorisi, burkulma, şekil değiştirme işi, kırılma ve akma kriterleri, enerji metotları; Castigliano teoremleri, eğik eğilme, prizmatik çubukların burulması ve burkulması ve yorulma konuları hakkında bilgi sahibi olmak.

 

Kaynaklar

1.      Mukavemet I, II, Yazarlar: Prof. Dr. Onur SAYMAN, Prof. Dr. Sami AKSOY, Dokuz E. U. Müh. Fak. Basım Ünitesi, 1999-İzmir.

2.      Cisimlerin Mukavemeti Problemleri, Yazarlar: Prof. Dr. Paşa YAYLA, Yrd. Doç. Dr. Şenol ŞAHİN, yrd. Doç. Dr. Murat MAKARACI, Çağlayan Kitabevi, 2004, İstanbul- ISBN 975-436-058-8.

3.      Mukavemet Problemleri, Yazarlar: Doç. Dr. Necla KADIOĞLU, Prof. Dr. Hasan ENGİN,..., Birsen Yayınevi, 2004, İstanbul-  ISBN 975-511-363-0.

4.      Statik-Mukavemet, Yazarlar: Prof. Dr. A. Yalçın AKÖZ, Yrd. Doç. Dr. Nihal ERATLI, Beta Yayınları, 2000, İstanbul- ISBN 975-486-887-5.

5.      Strength of Materials, Ferdinand L. SINGER, Andrew PYTEL, Harper International Edition, 1980, New York- ISBN 0-06-046229-9.

 

Değerlendirme Sistemi

Ara sınav:%40

Final:%60

Projeler:-

Ödevler:-.