MAKİNA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN STAJLARI      

1-ATELYE STAJI

Atelye stajı kinci sınıf ve daha üst sınıf öğrencileri tarafından 30 iş günü olarak tam teşekküllü bir fabrika veya eşdenkliği iş yerinde yapılacak ve aşağıdaki üretim teknikleri ile iş tezgahlarını kapsamaktadır.

a) Talaşlı İmalat Teknikleri : Bu bölümde torna, taşlama, freze, matkap ve planya gibi tezgahlarda talaş kaldırma işlemleri bilfiil takip edilecek, işlemler sırasında kullanılan her türlü anket ve tezgahın özellikleri araştırılıp, gerekli imalat ve teknik resimler çizilecektir. (10 iş günü)

b) Döküm Tekniği : Döküm tekniğinin özellikleri ve prensipleri araştırılarak, döküm işlemlerinde kullanılan kalıp, maça, model gibi ana elamanların malzemesi, hazırlanmaları hakkında bilgi toplanmalıdır. Döküm yapılacak parçaların teknik resimleri çizimi yapılarak izahat verilmelidir. (10 iş günü)

c) Kaynak Stajı: Çeşitli kaynak işleri için kullanılan yöntem ve malzemeler araştırılarak gerekli uygulamalar yapılacaktır. (5 iş günü)

d) Sıcak ve Soğuk Şekillendirme : Malzemelerin ısıl işlemler ile sıcak ve soğuk şekillendirme tekniği esaslarının incelenerek bu konuda iş yerinde bulunan teçhizat, tezgah ve makinelerin çalışma prensipleri etüt edilecek, ayrıca presle çalışmanın esasları ile çeşitli kesme, bükme ve çekme kalıplarının projelendirilmesinin ve uygulamalarının nasıl yapıldığı araştırılacak, gerekli resimler çizilerek uygun izahatlar verilecektir. (5 iş günü)

 

2-FABRİKA ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ STAJI

3. Sınıf derslerini aldıktan ve atelye stajı yapıldıktan sonra bu staj alınır. Staj 30 iş günüdür. Aşağıda belirtilen maddelerin uygulanabileceği bir stajyerinin seçilmesi gerekir.

A) Fabrika Organizasyonu ve Yönetimi (15 gün):

a) Fabrikada uygulanan organizasyon tipi

b) Üretim planlama ve kontrol özellikleri

c) İş güvenliği, işçi-işveren ilişkileri

d) Satış, satın alma işlemlerinin uygulanış şekli

e) Depolama, stok sistemleri

f) Bakım Üniteleri

g) Üretim artırma çabalar

h) Kalite kontrol düzenleri

i) Güç ve enerji ünitelerinin etüdü.

B) Üretim ve Montaj İşlemleri (15 gün)

a) Üretimi yapılan malzeme ve techizatın projelendirme safhalarının etüdü

b) Üretimde kullanılan tezgah ve makinalarda iş akımının etüdü.

c) Montaj hattı ile ilgili hususlar

d) Montajda uygulanan yöntem ve teknikler

İle ilgili konular araştırılarak staj defterine kurallara uygun olarak yazılacaktır. 

Staj Yeri Seçimi : Öğrenci staj yapacağı yerde başvurarak, kabul edildiğine dair bir belge ile bölüm sekreterliğne başvurur. Staj komisyonu tarafından incelenerek karar verilir.Staj yapılacak yerde en az bir makine mühendisi bulunmalıdır. Staj yapılacak yerin iyi seçilmesi stajyerin, mesleki bilgi ve görgüyü artıracağı unutulmamalıdır.

Staj Defterinin Doldurulması: staj defterleri tükenmez kalemle, okunaklı olarak doldurulmalıdır. Çizimler teknik resim krallarına uygun olmalıdır. Gerekli görülürse fotoğraf çekilmelidir. Staj defterinin sayfaları ö ve arka yüzleri de kullanılmalı ve her sayfa tasdik edilmelidir. Son sayfaya yapılan stajın bir değerlendirmesi yapılmalıdır .  

 

 

 

 

STAJ YAPACAK ÖĞRENCİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Bölümümüzde   staj yapacak öğrencilerin takip edecekleri yol aşağıda çıkarılmıştır.

 

1. Staj yapacak öğrencilerin, staj yapacakları fabrika ile ilgili bilgileri, ilgili öğretim elemanına bildirmeleri gerekmektedir. Öğretim elemanının oluru alındıktan sonra; Staj yapacakları fabrikadan staj kabul yazılarını, finalin ilk haftasının son gününe kadar, ilgili öğretim elemanına teslim etmeleri gerekmektedir.

 

2. Staj yerleri kabul edilmiş olan öğrenciler, en kısa zamanda staj defterlerini Eyyübiye Kampüsündeki Üniversite basım evinden  temin edip, bölüm sekreterlerine teslim edeceklerdir.

 

3. Gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra, bölüm sekreterinden defterleriyle birlikte kapalı bir zarfın içinde dekanlığın olur belgesini, staj yapacakları yerin ilgili birimlerine teslim ederek staja başlayabilirler.

 

4. Atölye stajını yapacak öğrencilerin staj yaptıkları yerde döküm işlemleri yoksa, döküm       işlemlerini başka bir yerde yapabilirler, fakat staj defterlerinde dökümle ilgili olan bölümlerin hem döküm yaptığı yerdeki ilgili kişiler tarafından, hem de esas staj yaptığı yerdeki yetkili kişi tarafından imzalanması gerekmektedir.

 

5. Staj defterlerinin kabul edilebilmesi için, staj sicil fişinin, stajın günlere göre dağıtım çizelgesinin ve staj defterinin alt kısımlarındaki gerekli yerlerin eksiksiz olarak doldurulması ve her sayfanın ilgili Mühendis tarafından isim kaşesi vurulup  imzalanması gerekmektedir.

 

6. Staj defterleri dolma kalem veya tükenmez kalemle okunaklı bir yazı ile doldurulmalı, yapılacak çizimler de teknik resim kurallarına uygun olmalıdır.